Rietveldbuurt
Buurtpastoraat in de Rietveldbuurt

rietveld1

Groot onderhoud

Er wordt van alles overhoop gehaald in de Rietveldbuurt in Hoograven. De oude woningen, ontworpen door Gerit Rietveld krijgen een grote onderhoudsbeurt. Van de bewoners wordt verwacht dat zij hun spullen inpakken, tijdelijk opslaan en drie weken naar een logeerwoning gaan. Ondertussen wordt de hele woning op zijn kop gezet; nieuwe kozijnen, ramen, keuken, badkamer en toilet. Na drie weken keren de bewoners terug om alles weer uit te pakken en in te richten. Al met al is dat een hele onderneming voor de buurtbewoners. De meeste mensen zijn blij dat er na al die jaren iets gaat gebeuren aan hun vaak tochtige woningen met gedateerde voorzieningen, maar toch is het veel ingrijpender dan veel mensen zich van te voren realiseren. Zeker voor de buurtbewoners die al het nodige op hun bord hebben liggen.

 

rietveld2

Extra ondersteuning

Woningbouwcoöperatie Bo-Ex had het vermoeden dat buurtbewoners wel wat extra ondersteuning konden gebruiken en heeft daarom een overeenkomst gesloten met Stichting Buurtpastoraat Utrecht. Toen het onderhoudsproject in januari 2015 van start ging, ben ik als buurtpastor in de wijk komen werken. In mijn werk wil ik aansluiten bij de buurtbewoners van de Rietveldbuurt. Ik wil hen leren kennen en ontdekken wat er bij hen op het spel staat. Hierbij staat de relatie met de buurtbewoners centraal ongeacht hun achtergrond, levensinvulling, problemen of successen. Ik wil getuige zijn van hun leven en mensen op verhaal laten komen. In de relaties met de buurtbewoners wil ik er ook zijn in situaties waar mensen onderuit (dreigen) te gaan omdat ze tegen muren op lopen in de vaak ingewikkelde samenleving en in het ingrijpende proces van het grootonderhoud.

 

rietveld3

Voor iedereen

Ik heb binnen de wijk geen kader van een bepaalde doelgroep die ik graag wil leren kennen en ben niet op zoek naar specifieke hulpvragen of problemen. Ik ben op zoek naar mensen en wil ontdekken wat er voor hen belangrijk is en hen daar desgewenst bij ondersteunen.

In praktijk betekent dit dat ik met diverse mensen optrek; Een oudere dame met een klein sociaal netwerk. Een alleenstaande moeder die help met inpakken. Een Marokkaanse vrouw die het gezellig vindt om samen thee te drinken. Een Roemeense man die op zoek is naar andere woonruimte.  Een jongetje met wie ik mens-erg-je-niet speel. Een Turkse familie die ik help met het invullen van een formulier. Een meisje met relatieproblemen. Of een Surinaamse mevrouw die mij graag haar hapjes wil laten proeven. Zomaar een paar mensen bij wie ik langszij kom. Soms op straat, bij hen thuis of in de modelwoning op het Kastelenplantsoen. De één deelt diepe persoonlijke verhalen, bij de volgende blijft het bij een praatje over de bouw. Voor mij is de rode draad in al deze ontmoetingen dat mijn aandacht uitgaat naar de buurtbewoners, waarbij ik hen wil ondersteunen in wat hen bezighoudt. In mijn werk hoop ik dat ik iets kan bijdragen aan het geluk en welzijn van de buurtbewoners van de Rietveldbuurt.

 


elizabeth_van_dis

Elizabeth van Dis

Even voorstellen. Mijn naam is Elizabeth van Dis, 27 jaar en woonachtig in Vianen. Sinds januari 2015 ben ik aan het werk in de Rietveldbuurt in Hoograven. Ik ben betrokken bij de bewoners in de wijk door er voor hen te zijn en een luisterend oor of een helpende hand te bieden. Ik weet me geïnspireerd door het evangelie en vind het een uitdaging om met diverse mensen in de Rietveldbuurt op te trekken ongeacht hun religieuze of culturele achtergrond. Ik geniet ervan om in deze kleurrijke en diverse buurt te werken!

 
*