Rietveldbuurt

Rietveldbuurt

Van de vorige  buurtpastor:

Toen ik in de Rietveldbuurt begon, leek het alsof bewoners geen binding met elkaar hadden. Gordijnen zaten altijd dicht en er was weinig leven op straat. Het duurde een tijd voordat ik door gesprekjes op straat uitgenodigd werd om binnen te komen voor een kop koffie. Langzaamaan werd ik bekend in de buurt en kreeg ik het vertrouwen van bewoners. Ik ontdekte hoeveel informele lijntjes er bestonden onderling. Mantelzorgers, hartsvriendinnen, familie; het bleek er allemaal te zijn. 

Ik leerde meer bewoners kennen rondom het groot onderhoud in 2015-2017. Hoewel veel mensen blij waren dat hun woning vernieuwd werd, bracht het ook een hoop stress met zich mee. Voor gezinnen die al amper rond konden komen en ook hun woonkamer een nieuw verfje wilden geven. Voor scholieren die onder boor en sloopgeluiden moesten blokken voor examens. Voor nieuwkomers die alwéér naar een tijdelijke woning moesten. En voor eenzame ouderen die het niet meer overzagen. 

In uiteenlopende situaties probeerde ik mensen te steunen en het met hen uit te houden. De buurtbewoners zijn blij dat de rust is teruggekeerd in de wijk, maar in hun eigen leven is vaak nog van alles aan de hand. Met veel van hen trek ik nog op en tegelijk leer ik steeds weer nieuwe bewoners kennen die iets van hun leven met mij willen delen.