Skip to content

Hoograven-Zuid

HoogRaven-zuid

Toen ik in Hoograven-Zuid begon, leek het alsof bewoners geen binding met elkaar hadden. Gordijnen zaten altijd dicht en er was weinig leven op straat. Het duurde een tijd voordat ik door gesprekjes op straat uitgenodigd werd om binnen te komen voor een kop koffie. Langzaamaan werd ik bekend in de buurt en kreeg ik het vertrouwen van bewoners. Ik ontdekte hoeveel informele lijntjes er bestonden onderling. Mantelzorgers, hartsvriendinnen, familie; het bleek er allemaal te zijn. 

Ik leerde meer bewoners kennen rondom het groot onderhoud in 2015-2017. Hoewel veel mensen blij waren dat hun woning vernieuwd werd, bracht het ook een hoop stress met zich mee. Voor gezinnen die al amper rond konden komen en ook hun woonkamer een nieuw verfje wilden geven. Voor scholieren die onder boor en sloopgeluiden moesten blokken voor examens. Voor nieuwkomers die alwéér naar een tijdelijke woning moesten. En voor eenzame ouderen die het niet meer overzagen. 

In uiteenlopende situaties probeerde ik mensen te steunen en het met hen uit te houden. De buurtbewoners zijn blij dat de rust is teruggekeerd in de wijk, maar in hun eigen leven is vaak nog van alles aan de hand. Met veel van hen trek ik nog op en tegelijk leer ik steeds weer nieuwe bewoners kennen die iets van hun leven met mij willen delen.

Elizabeth van Dis:

Van jongs af aan heb ik interesse in andere culturen. Ik geniet van de geuren, kleuren en verhalen van mensen. In Hoograven ontdekte ik dat ik daar niet meer voor op reis hoef. Een bakkie doen met geboren en getogen Utrechters, couscous eten met Marokkaanse families of een Afrikaans feestje meevieren; ik maak het allemaal mee in dezelfde straat. Ik vind het een voorrecht om met allerlei mensen op te trekken en deelgenoot te worden van wat ieder bezig houdt.

In 2011 ben ik als leerkracht in Overvecht op een basisschool gaan werken. Naast mijn werk heb ik de master Religie in hedendaagse samenlevingen gedaan aan de universiteit van Utrecht. In 2015 ben ik afgestudeerd en gaan werken als buurtpastor in Hoograven-Zuid.

E: e.vandis@buurtpastoraatutrecht.nl 
T: 06-45400498

Elizabeth van Dis

In het optrekken met buurtbewoners hoop ik dat zij zich erkend weten en gesteund voelen in het zoeken naar perspectief in hun leven. 

Elizabeth van Dis

Buurtpastor