Het liefst licht het Buurtpastoraat haar werk toe door het vertellen van verhalen van de buurtbewoners, zoals in de onlangs verschenen verhalenbundel. Maar natuurlijk is er ook het – meer zakelijke – jaarverslag. Hierin wordt verteld hoe het de Stichting het afgelopen jaar vergaan is op bestuurlijk, personeel en financieel vlak. Het jaarverslag over 2024 is onlangs verschenen en naar onze partners verstuurd.
Het jaarverslag geeft, in combinatie met de Verhalenbundel, ook een duidelijk beeld van het belang van het ‘Frontierswerk‘ dat de buurtpastores verrichten. Door hun trouwe en langdurige aanwezigheid in de haarvaten van de buurten, komen zij veel opeenstapeling van problemen tegen. Doelen zijn hierin niet meteen duidelijk, maar het belang van samen optrekken zolang als nodig en vandaaruit, indien nodig cq wenselijk, een brug slaan naar meer reguliere hulpverlening, is groot.
Ook dit jaar hebben de buurtpastores weer hun verhalen opgeschreven in een verhalenbundel. Zij nemen u mee in de leefwereld van de buurtbewoners met wie zij optrekken. Zo krijgen de buurtbewoners een stem en wordt hun verhaal verteld. Bovendien krijgt de lezer een inkijkje in het leven van de buurtbewoners en in het werk van de buurtpastores. We hopen dat hierdoor aan licht komt wat de waarde is van trouwe nabijheid en langdurige aanwezigheid van de buurtpastores. Zoals bij het verhaal van Nur:
“Hier”, zegt Karin en ze duwt me een briefje met een telefoonnummer erop in mijn handen. “Dat is van die overbuurvrouw met die drie meisjes. Ik weet niet hoe ze heet, je kent haar wel toch? Ze heeft problemen met haar huis en toen heb ik gezegd dat jij haar misschien wel zou kunnen helpen. Ze wil graag dat je haar belt”. Ik bedank Karin en beloof de buurvrouw te bellen. Als ik haar na een paar keer bellen nog steeds niet te pakken krijg, stuur ik een whatsappje om te vragen of ze een afspraak met mij wil maken en dat ik via Karin haar telefoonnummer heb gekregen. Haar antwoord: “ja kom”.
Ik bel aan en zie twee handjes de brievenbus openduwen. Twee prachtige ogen kijken me aan. Even later gaat de deur open en kijkt een vriendelijke mevrouw met een klein meisje tussen haar benen me aan. “Hallo”, zeg ik, “ik ben Heleen”. “Hallo, kom binnen, ik ben Nur”.
Stichting Buurtpastoraat Utrecht wenst u gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2025 toe.
Wij willen u hartelijk danken voor uw verbondenheid met ons werk in het afgelopen jaar.
In het optrekken met buurtbewoners in Utrecht, komen we vaak situaties tegen die schreinend en niet (direct) oplosbaar zijn. We ervaren telkens in ons werk hoe belangrijk het is om het, samen met de buurtbewoner, uit te houden, daar waar het onoplosbaar is.
Andries Baart schreef over dit thema een artikel. Dit bieden wij u graag ter inspiratie aan.
Sinds 1 december is Pascalle Bats als Buurtpastor werkzaam in de Schaakbuurt.
Hieronder stelt zij zichzelf kort voor:
Ik ben opgegroeid in een klein dorp. Hoewel het dorpse leven zo zijn charme heeft, merkte ik dat dat wereldje me toch te klein werd. Toen ik Social Work ging studeren begon er dan ook een nieuw avontuur voor mij. Door mijn werk bij het Leger des Heils leerde ik een andere kant van de samenleving kennen, die tot dan toe onzichtbaar voor mij was geweest. Ik wist al gauw; zorg voor de meest kwetsbaren in de samenleving, dat is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Na een kleine twintig jaar werkzaam te zijn geweest in de GGZ en VGZ, zocht ik meer verdieping in mijn werk op het gebied van zingeving. Zodoende ben ik weer in de schoolbanken gekropen en volg ik nu een master theologie aan de TUU die zich richt op ethiek en samenleving.
Sinds anderhalve week ben ik werkzaam als buurtpastor in de Schaakbuurt, en nog volop in exposure. In deze buurt gaat het om een samenwerkingsproject met Woonin. De Schaakbuurt is een buurt vol variatie, verschillende soorten huizen en flats wisselen elkaar af. De Vecht meandert langs één zijde van de buurt en in het aangrenzende park is het bij mooi weer goed toeven. Ik kijk ernaar uit om de buurtbewoners te ontmoeten en te ontdekken waar ik van betekenis kan zijn.
Sinds 1 oktober werkt Buurtpastor Gerson Kranenburg in Parkwijk-Zuid.
Hieronder stelt hij zich kort voor:
Ik ben Gerson, 25 jaar oud en ik werk sinds oktober in Parkwijk Zuid als buurtpastor. Dit is een voorrecht, want ik ben nog met mijn afstudeerscriptie bezig. Die heb ik hopelijk snel achter de rug! Ik woon sinds een half jaar in Utrecht, en voel me hier al aardig thuis. In mijn vrije tijd lees en skate ik graag. Voor nu zie ik er naar uit om Parkwijk Zuid en haar buurtbewoners beter te leren kennen!
Stichting Buurtpastoraat Utrecht (BPU) biedt pastorale nabijheid aan mensen in precaire situaties. Vanuit de werkwijze van Presentie gaat de buurtpastor een relatie aan met buurtbewoners en bouwt van daaruit het pastoraat op. Het is werk waarbij is gebleken dat je veel kunt betekenen voor bewoners van een buurt. Het werk wordt gewaardeerd door gemeente en verschillende fondsen die het werk van het Buurtpastoraat Utrecht financieel mogelijk maken. Het BPU wil zijn expertise inzetten in tenminste één nieuwe buurt binnen Utrecht.
Wij zoeken iemand:
Die in staat is tot het aangaan van aandachtige en duurzame relaties met buurtbewoners.
Die (enige) kennis van en ervaring met werken volgens de presentiebenadering heeft (www.presentie.nl).
Met een pastoraal/theologische opleiding of een vergelijkbaar academisch werk- en denkniveau, die zich thuis voelt in een oecumenische setting en het geloof geïnspireerd op het evangelie, met gevoel, verstand en in gedrag vorm en inhoud kan geven.
Die openstaat voor consultatie van collega-buurtpastores, feedback vraagt en geeft en ontwikkelingsbereid is.
Die bereid en in staat is tot samenwerking met andere organisaties in het sociaal domein.
Wij bieden:
Een open en sociale werkomgeving waarin jouw inbreng wordt gewaardeerd.
Veel zelfstandigheid in een organisatie met korte lijnen.
Salariëring, conform salarisschaal 10 van de CAO Sociaal Werk. Binnen deze schaal word je ingeschaald afhankelijk van opleiding en ervaring.
Een aanstelling van 24 uur.
In eerste instantie bieden we een jaarcontract, met uitzicht op verlenging.
Goede begeleiding tijdens de exposure door een collega uit het team.
De sollicitatieprocedure bestaat uit twee ronden. De eerste ronde bestaat uit een gesprek; de eventuele tweede ronde uit een exposure met aansluitend daarop een reflectief vervolggesprek. We streven naar een aanstelling per 1 oktober 2024.
Stuur uw sollicitatie met CV voor 15 juni 2024 aan Kitty van Elst via directie@buurtpastoraatutrecht.nl. Voor eventuele vragen kunt u bellen op nummer 06-25106470. Meer informatie over ons werk is te vinden op onze website www.buurtpastoraatutrecht.nl
Het bestuur van de Stichting Buurtpastoraat Utrecht is verheugd dat het Mevrouw Kitty van Elst – van Schaijik heeft kunnen benoemen in de functie van kwartiermaker-interimleidinggevende (tot 1 februari 2024). Kitty van Elst heeft zeer ruime ervaring in diverse leidinggevende functies in het sociale, zorg- en welzijnsdomein. Wij hebben haar leren kennen als competent, betrokken, toegewijd en enthousiast. Zij zal in de komende maanden behalve de directiefunctie waarnemen, ook de transitie naar een nieuwe vorm van leidinggeven en besturen binnen het buurtpastoraat mee voorbereiden en vormgeven. In onze vorige nieuwsbrief berichtten we daar reeds over.
Wij vertrouwen erop dat de mensen en organisaties met wie wij als BPU samenwerken en voor wie wij werken, goede, open en verbindende contacten gaan ervaren met onze nieuwe interim-directeur. Wij wensen haar veel succes en voldoening in deze nieuwe functie.
In de nieuwsbrief van juli 2023 deelden wij u mee dat er een nieuw bestuur is aangetreden bij het Buurtpastoraat Utrecht.
Het nieuwe bestuur ziet het optimaal en tegelijkertijd kritisch ondersteunen van de buurtpastores in hun werk als zijn voornaamste taak. Dat gegeven vraagt om een herbezinning op en een nieuwe vormgeving van de onderlinge verhoudingen tussen bestuur, leidinggevende en buurtpastores. Bij deze nieuwe onderlinge verhoudingen blijft ‘presentie’ van het bestuur voorop staan: het bestuur wil ‘nabij’ zijn, bereikbaar en beschikbaar voor alle situaties waarin dit nodig is en verwacht wordt.
Om die herbezinning en vormgeving verantwoord te doen, gaan wij een kwartiermaker annex interim-leidinggevende aanstellen voor enkele maanden. Klik hieronder om de profielschets voor deze persoon te lezen.
In juni hebben wij u bericht over het afscheid van onze directeur Erica Euving. De vacature wordt na de zomerperiode ingevuld. De aankondiging van Erica’s vertrek vormde voor het zittende bestuur de aanleiding om met grote spoed te gaan zoeken naar bestuurlijke versterking.
Vandaag kunnen we u meedelen dat deze zoektocht heeft geresulteerd in de benoeming van vier nieuwe bestuursleden, te weten Andries Baart, in de functie van voorzitter; Marij Bontemps-Hommen, secretaris; Yosé Höhne-Sparborth, penningmeester en Richard Bouma, lid. Enkele bestuursleden hebben aangegeven deze functie ad interim te kunnen invullen voor een periode van zes maanden.
Het bestuur is voornemens de goede contacten voort te zetten en het buurtpastoraat in zijn essentiële functie voor kwetsbare medemensen te steunen waar het maar kan; het werk staat er heel goed voor, het team functioneert uitstekend en de buurtbewoners zijn het meer dan waard.
Zodra de nieuwe bestuursleden goed zijn ingewerkt, zullen de twee leden van het vorige bestuur Mevrouw Ineke Loomans en de Heer Geert Rozema terugtreden. Het nieuwe interim-bestuur dankt hen voor hun jarenlange inzet voor het buurtpastoraat.
Per 1 juni 2023 heeft de directeur van het Buurtpastoraat Utrecht, Erica Euving, het Buurtpastoraat verlaten vanwege het aanvaarden van een baan in het Noorden van het land waar zij ook al enige tijd woont.
Het bestuur en de pastores danken Erica voor haar inzet en haar werk gedurende de afgelopen jaren. Wij zoeken momenteel naar een geschikte opvolger – dat zal waarschijnlijk even tijd vragen. Maar wij vertrouwen erop dat wij de prettige contacten met u en uw organisatie kunnen voortzetten.
In de komende tijd worden de taken van de directeur waargenomen door de pastores en het bestuur. U kunt het Buurtpastoraat met uw vragen en berichten net als voorheen bereiken via: info@buurtpastoraatutrecht.nl
Hieronder volgt het bericht waarmee Erica persoonlijk afscheid van u neemt:
Verder trekken
Na drie jaar optrekken met en bij het Buurtpastoraat trek ik verder.
Vanaf 1 juni werk ik in het Noorden van het land, daar waar ik nu al weer twee jaar woon.Van de stad naar een dorp ging ik, van de drukte naar de rust en naar alle buren uit de straat kennen.
En natuurlijk ga ik het Buurtpastoraat missen. Het waren mooie en intensieve jaren. Ik ben er meer dan ooit van doordrongen dat in de mooie stad Utrecht mensen te vaak niet gezien worden, dat hun te vaak geen recht wordt gedaan, dat hun verhalen niet gehoord worden en dat het systeem zich niet aan hen aanpast.
En dat maakt me boos, en verdrietig en strijdbaar.
Wat een verlies voor de stad dat het, ondanks goede bedoelingen, niet lukt om ieders stem te horen, rust en tijd te nemen voor verhalen en de levenswijsheid die ieder heeft. Om iedere inwoner recht te doen en tot zijn en haar recht te laten komen. Ik hoop van harte dat de verhalen van buurtbewoners blijven klinken en dat we zo ieder mens echt kunnen zien.
Ik wens iedereen heel veel wijsheid, moed, plezier en uithoudingsvermogen bij het werk in de stad.